Aflate la mai bine de 1000 km de continentul european, insulele care formează arhipelagul Madeira sunt renumite ca fiind un paradis natural de o frumusete aparte, cu o vegetaţie luxuriantă şi o faună unică în lume. Impreuna cu Insulele Azore şi Insulele Canare, Madeira formeaza regiunea Macaronesia, botezata astfel de geografii greci, care au numit insulele aflate la vest de strâmtoarea Gibraltar makárōn nêsoi, adică "insulele celor fericiţi".

Numita si „Insula-gradina”, Madeira este vizitata in special pentru peisajele care te vor lasa fara respiratie, insula putand fi vizitata pe tot parcursul anului, datorita climatului blans, calduros.

 

Funchal

Cea mai importanta localitate a insulei este capitala Funchal.  Dacă nu aveţi spirit de aventurier, ci preferaţi ca în vacanţă să vă relaxaţi, Funchal este locul perfect. O plimbare prin Funchal vă va permite să admiraţi sutele de grădini pline de vegetaţie luxuriantă, dar si monumentele istorice care dăinuie până azi.

 

Vacanta in natura

Totusi, cea mai de pret comoara a insulei Madeira o reprezinta relieful variat si spectaculos, care a ofera peisaje absolut fantastice.

In nordul insulei se păstrează o pădure de lauri înscrisă în 1999 pe lista patrimoniului cultural şi natural mondial al UNESCO. Acoperind 20% din suprafaţa insulei, aceasta este cea mai mare pădure de dafin din lume.

Insula Madeira este extrem de bogată în specii endemice, până acum fiind identificate peste 120 de specii de plante ce pot fi găsite doar pe această insulă vulcanică.

O experienţă deosebită o constituie plimbările pe canalele de irigaţii ce pot fi găsite doar pe insula Madeira. Denumite levadas (însemnând "a conduce"), acestea au fost construite de-a lungul a sute de ani pentru a transporta apa din partea de nord a insulei în partea de sud, care are parte de mult mai puţină ploaie. Cu timpul s-a ajuns la peste 2000 de kilometri de astfel de canale, folosite astăzi mai ales pentru drumeţii, cea mai simplă cale de a descoperi de aproape frumuseţea insulei.

O altă activitate populară în rândul turiştilor o constituie observarea delfinilor şi a balenelor ce trăiesc în sanctuarul maritim din jurul insulei. Mai multe companii locale oferă, contra unei sume de aproximativ 40€, expediţii în larg pentru observarea spectaculoasei faune marine din apropierea arhipelagului.

Pasionaţii de biodiversitate, istorie, trekking sau chiar de sporturi extreme vor găsi că Madeira este destinaţia ideală, la fel ca aceia care îşi doresc o vacanţă savurată în tihnă, pe o insulă cu un climat prietenos, peisaje impresionante şi care îşi conservă identitatea culturală construită de-a lungul a sute de ani.


0.487s